Windsurfbolt    
   


Második szörföm
Írta: Hollósi Péter (www.windsurfbolt.hu)
Eltelt egy nyár, túl vagy a tanuló szörfös fázison, és már nem a svertes 170 literes deszkák hoznak lázba? Bemerészkedsz a nagyobb szelekbe, de gyorsan elfáradsz, és úgy érzed, a többiek könnyedébben szörföznek, ráadásul gyorsabbak is?
NEM BENNED VAN A HIBA! Ez természetes, lassan magad mögött hagyhatod a felhúzom a vitorlát és ide-oda vitorlázom a strandon, fázist. Most fog kitárulni egy új világ, a valódi windsurf.
Röviden a lényeg: ha már nem küzdelem megállni egy tanuló deszkán, ideje kisebbre váltani. A fokozatosságot tartsd be, ne ess át a „szörf” másik oldalára, ne vegyél egyből profi waveboardot. Válassz most a testsúlyodnál kb. 45 literrel nagyobb freeride deszkát (120-130 liter általában). Ezen már elég nehéz felhúzni a vitorlát, így motivált leszel a wasserstart – vízbőlindulás – megtanulására. Nehezebben is fogsz fordulni, hiszen ezeket siklásban végzett jibe-ra tervezték. Egyszóval sok kihívás lesz benne, de meghálálja, hiszen egy ilyen deszka a nagyobbakhoz képest hamarabb megsiklik és sokkal nagyobb végsebességre képes. Ha nem akarsz állandóan esni, kötelező lesz a lábtartó papucsokat használni és sokkal stabilabbá válik majd a siklásod. Másik teendőd, a tanuló vitorlád (5.0-5.5m2) lecserélése egy négyzetméterrel nagyobbra. Általában a 6.3-6.8-as freeride vitorlák az ideálisak, de a régit se add el, mert nagyobb szélben azt kell majd használnod. A nagyobb vitorlával az eddigi szelekben, illetve az eddigi vitorláddal az erősebb napokon jobban fogod érezni a szél erejét és a vitorla húzását. Ezt csak akkor tudod majd jól kezelni, ha tehermentesíted a karod, azaz elkezdesz trapézt használni. Ne ijesszen el, hogy a trapézolás tanulásakor a beakadt kötél miatt sokszor fogsz esni, nem kell hozzá 2-3 nap és már nem is fogod érteni, hogy hogyan tudtál eddig trapéz nélkül élni.
A papucsban siklás, trapézolás és wasserstart szentháromság a vízen töltött időt nagyságrendekkel fogja meghosszabbítani, az eddigi 20 perces menetek, 1-2 órásra, a fejlődési lehetőségek exponenciálisan nőnek. A szörfözés felgyorsul, igazi adrenalinbomba lesz. Ez a fázis legalább akkora örömet okoz, mint amikor először indultál meg a deszkán, és 2-3 szezonon keresztül biztosan tartani fog, amíg a fordulók nem mennek tökéletesen és a sebességet is megszokod és maximalizálni kezded. A partmenti síkvizes strandokról kimerészkedhetsz a nyílt vízre, a hullámos Balatonra, vagy szelídebb tengerekre. Az óvatosság nem árt, még tud meglepetést okozni a természet (áramlások, elálló vagy megerősödő szél), még nem készültél fel mindenre. A következő lépcső, amikor rájössz, hogy a szörfözés több stílust (wave, szlalom, freestyle) is jelent és ezek között válogathatsz. De erről majd legközelebb…