Windsurfbolt    
vissza  


Extrém vizisport télen
Írta: Hollósi Péter (www.windsurfbolt.hu)

írta: Hollósi Péter www.windsurfbolt.hu

Extrémsport ami ötvözi a nyarat a téllel? A javából! Valódi kihívás, hideg a szél, fagyottak a végtagok, a sebesség óriási. Nem a meleg vízbe esel, ha hibázol, hanem a betonkemény jégre. Nem kiúszol, ha baj van, hanem beszakadsz a rianásba. Ez a jégszörf!
A lehetőség itt van előttünk minden évben néhány hétre. Kisebb-nagyobb tavaink általában sportolásra alkalmasra fagynak, azaz elérik a 10cm-es vastagságot. A Velencei tó és a keleti országrész tavai hamarabb, a Balaton víztömegénél fogva később, de szinte minden évben beáll, és ha a korcsolyázáshoz szükséges tükörjég nincs is, addig a jégszörf a recés vagy hóval borított jégen is működik. A tavalyi legendás télen január 3-tól február végéig masszív fagy volt, még egy Balaton átcsúszás rendezvényt is lehetett szervezni, annyira biztonságos volt a jég.

Egy kis áttekintés, mivel csúszhatunk a jégen.
Ha korcsolya van rajtunk, akkor elég erős szél esetén a kabátunk, mint vitorla működik, de ezzel csak hátszélben haladunk, ráadásul erős szembeszélben kell visszakorizni - röviden ez nem pálya. Ha a korcsolya mellett van szörfvitorlánk is, akkor az árboctalp helyére egy merőkanalat erősítve és azt a jégre támasztva, a bumot és árbocot kézben fogva máris visz a szél, a sebességnek csak korcsolyatudásunk szab határt, meg a rövid penge (elérhető sebesség kb. 40-50km/óra).
A profi jégszörf megoldásokat egyrészt egy magyar az USA-ban, illetve egy magyar szörfkészítő és az északi országok sportolói fejlesztik folyamatosan.
A legelterjedtebb itthon a Kucséber féle Pirate jégszörf (www.pirateboards.com). A szerkezet egyszerűnek tűnik, de Ferenc már évtizedek óta fejleszti és teszteli a különböző típusokat a fűzfői öbölben, ami annyira speciális hely, hogy már régen a madarak csicseregnek a tavaszban, amikor ott még mindig jég borítja a Balatont. Az alap egy snowboard és szörfdeszka közti átmeneti, de kellően merev test, ívelt acél kantnival és egy pengével a hátsó lábtartónál. Ebből a pengéből rögtön két verzió is van: a kisebb tükörjégre, a magasabb arra az esetre, ha vastagabb hó borít mindent. Az árboctalp a szörfökön megszokott, így minden vitorlázattal kompatíbilis. A használata könnyű, sőt könnyebb, mint a „nyári vizes” verzió, mert nem kell vízből kihúzni a vitorlát, nem billeg a hullámokon és sokkal kisebb szélben gyorsabban csúszik, ráadásul élesebben lehet szél felé haladni. Lábtartók és trapéz egyaránt használható. A nehezítés csupán annyi, hogy a fékezés nem annyira intenzív, azaz a vitorlát rá kell tolni a szélre, ha lassulni akarunk – illetve a forduláshoz szükséges ív jóval nagyobb és kicsit más technikát igényel, mint szörfön.
A jégszörfözésben úttörő amerikai úriemberről is említést kell tennünk, hiszen véletlenül a Snowfer (www.snowfer.com) ötletgazdája is magyar. Az ő szerkezete havon is megállja helyét és „műszakilag” is hasonló, fő különbség a pengék elhelyezésében a variálhatóságában keresendő. Viszont itthon nem terjedt el.
Nem meglepetés, hogy a lettek, finnek, svédek, norvégok rájöttek, hogy a nyári szörfélmények mesélése helyett télen is csúszhatnának. Az ő eszközük (pl. Hiberna, www.hiberna.lv) a négy pengés deszka, amik gördeszkaszerűen döntésre fordulnak. Ez a leggyorsabb jégszörf, és ennek megfelelően versenyeket is rendeznek, sőt külön szervezetük is van. A csehek három pengés verziója is hasonló, és mint láthatjuk a fejlesztés még közel nem ért véget, rengeteg műhelyben készülnek egyedi darabok, de a „rétegsport” jelleg miatt tömeges elterjedésre nem számíthatunk.
Érdemes egy téli hétvégén kilátogatni Agárdra vagy Balatonfűzfőre, mert a jó levegő mellett olyan egyedi eszközök is csúsznak a lelkes szörfösöknek köszönhetően, amik az év többi napján a garázsban pihennek.
Ha kipróbálnád, az érdi Vento szörfboltban bérlésre is van lehetőség (www.windsurfbolt.hu).
Természetesen mivel ez egy veszélyes téli sport, ezért bukósisak kötelező, és egyéb protektorokat is érdemes beszerezni a térd és a könyök védelmére. Nem annyira aktív sport, mint a snowboard vagy síelés, így a meleg ruhákról is gondoskodni kell, sokan neopren ruhát vesznek alsó rétegnek. Nagyon fontos egyéni mentőeszköz a jégtüske, amit kéznél kell tartani és beszakadáskor a segítségével a jégbe vágva, ki tudod magad húzni a bajból. A legfontosabb viszont, hogy mindig készüljünk a legrosszabbra, a jégen nem lehet látni mennyire vastag - főleg ha hó is van rajta – a hőforrások, áramlások, nádas iszaprétege által termelt hő elvékonyíthatja a jeget. Sose menj egyedül a jégre, főleg ne ködben, sötétben. Legyetek felkészültek: egy hosszú kötél, egy palló, a közelben egy csónak életet menthet, ha valaki beszakad!
Itthon, néhány balatoni szörföst kivéve senki sem lehet eléggé felkészült a jég állapotából. Más, ha éppen fagy, más, ha olvadó jégről van szó, mert más a szilárdsága, más a partközelben, elvékonyodik, ha a madarak alszanak rajta, a horgászok lékjeiről és a rianásokról nem is beszélve.